Minecraft per a Profes

En aquesta primera sèrie del canal presentem un tutorial extens, pas per pas, per aprendre a jugar al Minecraft. Aquest és el primer pas imprescindible per a ser capaços de desenvolupar activitats i projectes educatius amb aquest videojoc tant popular que és Minecraft.

Minecraft és un videojoc de supervivència i construcció que, per la seva àmplia versatilitat, ens permet desenvolupar projectes educatius de tipologies molt diverses. Podem usar el joc com a una eina de dibuix creatiu lliure en 3D, en la que és possible desenvolupar construccions i ecosistemes materialitzant el que la imaginació crea; o desenvolupar-hi entorns interactius complexos que recreen situacions socials, d’evolució grupal o de treball en equip.

La tipologia tècnica del joc, així com les seves mecàniques lliures des del punt de la vista de transformació dels escenaris, fan que les possibilitats tècniques per a manipular, tranformar i adaptar el joc a les necessitats educatives siguin molt significatives. A més a més el joc es va idear pensant amb la possibilitat de crear servidors propis de joc, manipular el gameplay amb comandes i personalitzar alguns dels aspectes que el formen.

És possible crear servidors educatius i mons d’aventures complexos amb interaccions i complementar-les amb un “lore” educatiu capaç de transformar el joc en una eina educativa molt poderosa.

En aquesta sèrie proposem el primer tram del recorregut necessari per a entendre les mecàniques més importants del joc i el seu funcionament general.

A banda, amb la sèrie “Minecraft Tècnic” on s’afronten diferents reptes tècnics associats al joc, des de la instal·lació i configuració bàsica d’un servidor comú, fins a la modificació de determinats apartats del joc que requereixen d’una intervenció més tècnica.

A més a més, posarem a disposició, una tercera sèrie anomenada “La Comarca” en la que es desenvolupen aspectes més avançats del joc, en el mateix joc i seguint-ne les regles originals, on s’afronta la construcció d’un món complex amb diferents pobles i viles que pot ésser perfectament la base per a la creació d’un entorn educatiu interactiu en un món del Minecraft.


LLista de Capítols


Capítol 1: “Què és Minecraft?”

En aquest primer capítol de la sèrie Minecraft per a Profes presentem la sèrie principal del projecte. I expliquem què és minecracft i quin és el seu funcionament bàsic.


Capítol 2: “Els inicis”

En aquest capítol comencem un nou món en el Minecraft que ens acompanyarà durant tota la sèrie. Primers passos, supervivència bàsica, coneixement inicial del joc, etc.


Capítol 3: “Autarquia”

En aquest capítol expliquem com crear una base, molt simple però autosuficient per a sobreviure en el món del minecraft. Els primers conreus, la supervivència nocturna, etc.


Capítol 4: “Exploració”

En aquest capítol anem a conèixer els entorns de la nostra ubicació, per a començar a descobrir els diferents paisatges, entorns i biomes del Minecraft. A més a més, trobem la nostra primera vila!


Capítol 5: “Deserts i Temples”

En aquest capítol expliquem el paper dels vilatans al Minecraft i explorem el bioma de desert, trobant un temple i mostrant-ne els seus secrets. El primer capítol d’anàlisi i explicació dels diferents biomes del minecraft, els diferents ecosistemes que formen el món del joc, en els que podem trobar diferents tipus de blocs, materials, vegetació, animals, etc.


Capítol 6: “Sabana, Bolets Gegants i Taiga”

En aquest capítol seguim amb l’exploració dels diferents biomes del Minecraft. En aquest cas visitem la Sabana, el bioma dels bolets gegants i la Taiga. Presentem els diferents blocs, tipus de fusta, etc. que podem obtenir en cadascún d’ells.


Capítol 7: “Neu, Boscos i Pantans”

Seguint amb l’exploració dels biomes del Minecraft, en aquest capítol revisem els biomes nevats, els boscos i els pantans. A poc a poc anem completant tots els biomes que ens ofereix aquest videojoc.


Capítol 8: “Bioma de Mesa i Pics de Gel”

En aquest capítol explorem els biomes de Mesa i de Pics de Gel. Biomes en els que podrem trobar diferents materials nous i diferents ecosistemes propis. Aquest és el penúltim capítol sobre biomes del minecraft.


Capítol 9: “La selva”

En aquest capítol acabem finalment amb l’exploració dels diferents biomes/ecosistemes dels mons del Minecraft. La selva és un bioma molt interessant per a crear escenaris i ens ofereix recursos i criatures que no trobem en altres biomes.


Capítol 10: “Baixem a les mines”

En aquest capítol, finalment, baixem a les mines per a aconseguir nous materials i millorar les nostres eines, armadura, etc. Alhora ensenyem alguns petits trucs per a fer més fàcil la cerca de recursos i la supervivència a les profunditats del Minecraft.


Capítol 11: “Planificant i desenvolupant la Base”

En aquest capítol comencem a preparar el disseny i distribució de la nostra base. Definim els primers camins donant forma al que serà el poble en el que desenvoluparem els diferents capítols de la sèrie. Un capítol en el que tot i que construim poc, mostrem algunes de les tècniques i processos necessaris per a ser capaços de crear escenaris amb una certa complexitat.


Capitol 12: “Ponts de pas”

En aquest capítol comencem a “urbanitzar” la nostre base amb la construcció d’un pont per a creuar el riu.


Capítol 13: “Creant i decorant els camins del poble”

En aquest capítol seguim amb la construcció bàsica de la nostre base inicial. La construcció de camins és essencial per a ser capaços de crear escenaris immersius, que permetin ubicar-se en una zona de joc concreta, i augmentar el realisme dels escenaris.


Capítol 14: “Conreus”

Ha arribat l’hora d’explicar el procés per a plantar diferents conreus en el Minecraft. Què hem de tenir en compte? Com funciona el procés de creixement dels vegetals al joc? Alhora, anem donant forma al poble a la recerca de l’autosuficiència.


Capítol 15: “Corrals”

No podríem considerar el poble autosuficient sense ramaderia. En aquest cas donem forma als nostres corrals que han de ser la llar dels animals que alimentaran el poble. Aquesta és una de les vies en les que el jugador es pot alimentar.


Capítol 16 “Alimentació collites i criança”

En aquest capítol de Minecraft per a profes, expliquem els processos de gestió del conreu i la ramaderia al joc, mostrem els diferents productes que podem obtenir i com fer criar als animals. Un pas més en la comprensió de l’ecosistema bàsic del joc, en el que l’alimentació és central per a la supervivència, i que, alhora, obre espais per a la realització de diferents dinàmiques educatives.


Minecraft per a profes: Capítol 17 “Pesca i domesticació d’animals salvatges”

En aquest capítol presentem els diferents animals que podem domesticar al Minecradft. Recorrem el nostre món a la recerca de cavalls, lloros, gats, gossos, etc. Alhora, expliquem com fer una canya de pescar i algunes de les característiques peculiars de la pesca al joc.


Capítol 18 “Eines, armes i armadures”

En aquest capítol de la sèrie expliquem detalladament les diferents eines, armes i armadures del joc, i els diferents materials amb els que les podem crear. Un pas indispensable per a ser capaços d’entendre l’evolució en l’equipament del jugador, i una nova excusa per a poder treballar aspectes relacionats amb la duresa i la durabilitat dels materials.


Capítol 19 “Monstres i Criatures Malignes”

En aquest capítol de Minecraft per a Profes, presentem les diferents criatures malignes del joc. Zombies, Esquelets, Creepers, etc. criatures indispensables per a entendre el funcionament del joc i saber com aconseguir determinats materials exclusius.


Minecraft per a profes: Capítol 20 “Construint la Masia” (I part)

En aquest capítol, dividit en dues parts, construim l’exterior de la nostra masia. Posem els fonaments, donem forma al perímetre i acabem amb la creació de la teulada. Una llar al costat dels nostres camps i corrals que servirà de base principal i ens acompanyarà durant tota la sèrie. La construcció d’edificis és quelcom clau en el Minecraft i en la creació de mapes educatius, saber-los planificar i fer construccions senzilles però significatives és clau.


Minecraft per a profes: Capítol 20 “Construint la Masia” (II part)

En aquest capítol, dividit en dues parts, construim l’exterior de la nostra masia. Posem els fonaments, donem forma al perímetre i acabem amb la creació de la teulada. Una llar al costat dels nostres camps i corrals que servirà de base principal i ens acompanyarà durant tota la sèrie. La construcció d’edificis és quelcom clau en el Minecraft i en la creació de mapes educatius, saber-los planificar i fer construccions senzilles però significatives és clau.


Minecraft per a profes Capítol 21 “Disseny bàsic D’interiors”

En aquest capítol dissenyem l’interior de la masia. Preparem diferents zones per a emmagatzemar alguns objectes i simular una vivenda. Alhora, decorem les diferents parts de la casa afegint el llit, alguns quadres, estores, uns testos amb flors, etc. Dissenys molts senzills fàcilment reproduïbles.


Minecraft per a Profes: Capítol 22 “Les dimensions del minecraft: L’infern”

En aquest capítol de la sèrie Minecraft per a profes, comencem a explicar les diferents dimensions que tenim al joc. Preparem el portal necessari per accedir al infern (nether) i explorem una fortalesa infernal, la construcció més interessant de l’infern on podem obtenir diferents recursos necessaris per a resoldre el joc.


Minecraft per a Profes: Capítol 23 “Les dimensions del minecraft: La Fi (I Part)

En aquest capítol presentem la dimensió final del Minecraft. És la dimensió a la que és més difícil accedir i on s’ubica el Drac. Alhora aquesta dimensió ens donarà accés a unes ciutats molt especials en les que podem obtenir recursos exclusius, com les Èlitres, per poder volar pel món.


Minecraft per a Profes: Capítol 23 “Les dimensions del minecraft: La Fi (II Part)

En aquest capítol presentem la dimensió final del Minecraft. És la dimensió a la que és més difícil accedir i on s’ubica el Drac. Alhora aquesta dimensió ens donarà accés a unes ciutats molt especials en les que podem obtenir recursos exclusius, com les Èlitres, per poder volar pel món.


Minecraft per a Profes: Capítol 24 “Encanteris”

En aquest capítol expliquem els encanteris al joc. Què ens cal per a poder-los fer? Quins encanteris tenim disponibles? Tot pensat per a entendre una part important del joc que ens ajudarà a condicionar el comportament i les opcions del jugador en les dinàmiques educatives.


Minecraft per a Profes: Capítol 25 “Pocions”

En aquest capítol expliquem les pocions al joc. Les pocions, més enllà d’ajudar a millorar les capacitats del jugador, ens permeten modificar el comportament del joc i permetre o evitar comportaments necessaris per a crear algunes dinàmiques. La de visió nocturna facilita enormement el joc en zones fosques, la de respiració ens permet fer activitats sota l’aigua sense problemes de respiració, etc.


Minecraft per a Profes: Capítol 26 “Temples Marins”

En aquest capítol fem una visita a un dels temples marins del Minecrsaft. Una de les estructures en les que podem trobar diferents recursos interessants. Entre ells, les esponges, que ens ajuden a buidar d’aigua determinades zones del món.


Minecraft per a Profes: Capítol 27 “Mansió i Iglús”

En aquest capítol visitem dues estructures que teníem pendents. Un petit iglú (ensenyant els seus secrets) i una Mansió de la Jungla on podem trobar un dels béns més valorats del joc… Una Mansió que és un edifici ideal per a prendre com a estructura de referència per a plantejar dinàmiques de treball en grup, construïnt una escola, una sala d’art, un entorn de vida compartida, etc.


Minecraft per a Profes: Capítol 28 “Introducció a la Redstone”

En aquest capítol expliquem, de forma molt introductòria i bàsica, com fer servir la Roca vermella (Redstone) per a crear petits sistemes automàtics que obren portes, finestres o amaguen entrades secretes. Eines molt útil per al desenvolupament de mapes d’aventures educatius.


Minecraft per a Profes: Capítol 29 “El Wither i els Beacons”

En aquest capítol presentem la última criatura (boss) que tenim al minecraft: El Wither. Aquest monstre ens permet obtenir l’ingredient necessari per a crear un beacon. Un raig de llum que ens aporta poders especials que potencien les habilitats del jugador. Molt útil per a millorar o facilitar processos de joc quan creem mapes d’aventures educatives.


Minecraft per a Profes: Capítol 30 “Desenvolupant el poble: Els Inicis”

En aquest capítol de Minecraft per a profes comencem a planificar el desenvolupament del nostre poble. Definim el layout que volem aplicar al poble, marcant les diferents zones que necessitem i iniciem la construcció del mercat, amb diferents paradetes de diferents productes.


Minecraft per a Profes: Capítol 31 “Construïm la primera casa del poble (I Part)”

En aquest capítol seguim amb el desenvolupament del poble. Presentem el mercat acabat i construïm la primera casa de la zona d’habitatges del poble. Un disseny prou interessant però senzill de construir i de replicar en els vostres escenaris.


Minecraft per a Profes: Capítol 31 “Construïm la primera casa del poble (II Part)”

En aquest capítol seguim amb el desenvolupament del poble. Presentem el mercat acabat i construïm la primera casa de la zona d’habitatges del poble. Un disseny prou interessant però senzill de construir i de replicar en els vostres escenaris.


Minecraft per a Profes: Capítol 32 “Acabant les cases del poble i decorant camins (I Part)”

En aquest capítol, en dues parts, acabem de donar forma a les cases del poble i decorem els camins. Tot per a potenciar la sensació d’immersió i d’un cert realisme en el nostre escenari. Finestres, teulades, textures de camins, etc.


Minecraft per a Profes: Capítol 32 “Acabant les cases del poble i decorant camins (II Part)”

En aquest capítol, en dues parts, acabem de donar forma a les cases del poble i decorem els camins. Tot per a potenciar la sensació d’immersió i d’un cert realisme en el nostre escenari. Finestres, teulades, textures de camins, etc.


Minecraft per a profes: Capítol 33 “Construint l’Ajuntament” (I Part)

En aquest capítol seguim amb la construcció del poble, concretament comencem a construir l’ajuntament que ha de presidir la plaça central del poble i acabar de donar forma a la plaça del mercat. Un pas més per a completar aquest escenari.


Minecraft per a profes: Capítol 33 “Construint l’Ajuntament” (II Part)

En aquest capítol seguim amb la construcció del poble, concretament comencem a construir l’ajuntament que ha de presidir la plaça central del poble i acabar de donar forma a la plaça del mercat. Un pas més per a completar aquest escenari.


Minecraft per a Profes: Capítol 34 “Interior de l’Ajuntament”

En aquest capítol de Minecraft per a profes construïm l’interior de l’ajuntament del poble. Decorem les diferents estances i afegim elements per simular un edifici oficial. Il·luminem l’edifici, afegim quadres i llibreries i presentem alguns canvis estètics que hem fet a l’edifici.


Minecraft per a profes: Capítol 35 “Trens”


Minecraft per a profes: Capítol 36 “Estendards”

En aquest capítol de la sèrie Minecraft per a Profes, ja a prop del final de la primera part, presentem els estendards. Són un element decoratiu molt interessant perquè ens permeten crear infinits dissenys i combinacions diferents podent personalitzar un poble, una casa, un edifici propi, etc.


Capítol 37 “Construcció del Port i la Muralla del Poble”

En aquest capítol seguim avançant en la finalització del poble, construïm la muralla i el port, aspectes necessaris per a potenciar la immersió de l’entorn i donar sentit a un poble d’aquestes característiques. Un capítol purament de construcció d’escenaris que ens acosta al final de la primera part de la sèrie.


Capítol 38 “Detalls, Detalls, Detalls,…”

En aquest capítol comencem a afegir detalls a l’entorn del poble, per a completar l’escenari. Construim un vaixell, afegim textures, un petit jardí botànic, flors i fanals, i també alguns espais per a seure a la plaça del poble.


Capítol 39 “Final de la primera part”

En aquest capítol acabem de afegir detalls al nostre poble i anem ensenyant l’evolució, un capítol que conté diferents dies de feina amb els retocs finals del poble.